Havermout is hot. Het is lekker, makkelijk en supergezond. Zeven redenen om havermout regelmatig op je menu te zetten.

1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte

In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte.

2. Havermout houdt de honger/trek in toom

Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’.

3. Havermout is van nature glutenvrij

Maar let op bij coeliakie: haver wordt vrijwel altijd verwerkt in molens of fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt. Lees dus in dat geval goed de verpakking of het echt glutenvrij is.

4. Havermout is lief voor je lijn

Een kom met 30 gram havermout en 250 ml water levert slechts 115 kcal.

5. Havermout bevat antioxidanten

Deze beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan.

6. Havermout biedt variatie

De smaak is best saai, maar daardoor kun je wel volop variëren met gezonde smaakmakers.

7. Havermout is snel

Je kunt al binnen 5 minuten een dampende kom havermout op tafel hebben staan.

Hierbij een recept voor een heerlijk vezelrijk en energievol ontbijt met havermout. Want een goed ontbijt is belangrijk om de dag mee te beginnen!

Nodig:
30-35 gram Havermout ongezoet!
250-275 ml water
1 theelepel geroosterd sesamzaad
1 theelepel gebroken lijnzaad
1 paplepel zonnebloempitten
1 paplepel pompoenpitten
1 gedroogde abrikoos, heel klein gesneden
1 gedroogde dadel, heel klein gesneden
10 amandelen, ongezout en ongebrand, door de helft gesneden
een beetje kaneel

Bereiden:
Doe dit alles, met uitzondering van de amandelen en de kaneel, ‘s avonds in een pannetje.
Dan kan alles goed vocht opnemen.
Warm het de volgende ochtend op een matige warmtebron rustig op.
Blijf goed roeren, want het bakt snel aan.
Voeg de gehalveerde amandelen en de kaneel toe als de pap begint te borrelen.
Goed door elkaar roeren en wacht tot je een goed papje hebt qua dikte.
Als je het niet zoet genoeg vindt kun je nog een heel klein beetje natuur-honing toevoegen.

EET SMAKELIJK en heb een fijne dag !!!