Houd jij ook zo van de smaak anijs? Dan is venkel dé groente voor jou!

Venkel is een naar anijs smakende plant. De venkelbol wordt als groente gebruikt, de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij.

Venkel is heel gezond, want venkel staat bol van de vitaminen, vezels en mineralen. Venkel bevat veel calcium, kalium  ijzer, magnesium, fosfor, en foliumzuur. Venkel wordt vaak als kruid gezien maar het is een groente. Ze smaakt naar anijs en kan vrijwel overal groeien.

Eigenschappen van venkel
De aanwezige vitamine in venkel zijn vitamine A, C, en B3, B6, B11, E en K. De aanwezig mineralen zijn onder meer fosfor, zink, koper, betacaroteen, luteïne, mangaan en selenium.

De mineralen ijzer, fosfor, magnesium, mangaan, calcium, zink en vitamine K spelen een belangrijke rol in het sterk houden van onze botten. Veel voedingstoffen waaronder b.v. cafeïne bindt zich aan deze stoffen, waardoor ze het lichaam weer verlaten. Daarbij is het ook belangrijk om de mineralen in de juiste verhouding in het lichaam op te nemen. Als je teveel fosfor en te weinig kalium neemt kan dit juist weer de botstructuur schaden.

De werkzame stof kalium heeft daarbij een positieve werking op het vaatsysteem. Het verwijdt de bloedvaten en reguleert de bloeddruk. Dit leidt tot een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Een kalium tekort kun je merken aan moeheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen en spierkrampen.

Het mineraal selenium zit in veel groente en fruit. Selenium is noodzakelijk voor onze schildklier en beschermd onze rode bloedlichaampjes en cellen. Het is een belangrijk mineraal in de strijd tegen hart- en vaatziekten en kanker. Het helpt mee om het lichaam te ontgiften, waardoor we krachtiger ontstekingen in het lichaam aanpakken. De werkzame stof choline speelt een belangrijke rol voor de goede slaap, geheugen, spierbeweging.

Kalmerend
De vezels in venkel dragen onder andere bij aan een beter functioneren van de darmflora. Het ijzer in venkel zorgt ervoor dat de bloedsamenstelling beter wordt en de vitamine C zorgt voor een goede opname van het ijzer in het lichaam. Venkel werkt ook kalmerend. Venkel zit vol collageen door de aanwezige vitamine C. Collageen helpt ons mee om onze huid mooi, krachtig en stralend te houden.

Venkelzaad wordt al eeuwenlang op verschillende manieren tot medicijn verwerkt. De krachtigste vorm daarvan is venkelolie, die uit de zaden geperst wordt. Je kunt venkelthee maken door de zaadjes ongeveer 10 minuten in heet water te doen. Venkelthee heeft een sterke anijssmaak. De thee werkt als een middel dat slijm oplost en helpt bij bronchitis. Venkel verbetert verder de spijsvertering en is positief werkzaam voor de lever.

Wil je meer weten over gezond eten en een gezond gewicht bereiken en/of behouden, maak dan een afspraak bij de gewichtsconsulente van EnerChi.

Een heerlijk, gezond en eenvoudig recept voor 2 personen:

 

Venkelknol met aardappelpartjes uit de oven

Nodig:
400 gram vastkokende biologische aardappelen in de schil
1 venkelbol
2 rode paprika’s
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie

Bereiding:
Warm de over voor op 200 graden.
Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukken. Kook ze 3 minuten in weinig water.
Maak de groenten schoon. Bewaar van de venkel het fijne groen.
Snijd de venkel in 8 parten.
Snijd de paprika’s en de ui in stukken.
Maak de knoflookteentjes schoon, maar laat ze heel.
Meng de groenten met de stukken aardappel, peper, heel klein beetje zout en de olijfolie en verdeel dit over de bakplaat van de oven.
Laat het geheel in 35-40 minuten gaar worden. Schep alles 1 of 2 keer om.
Strooi er op het bord het fijne venkelgroen over.

Lekker met reepjes kalkoenfilet of witte vis.

Eet smakelijk ! ! !